Tantra  Massage coaching
Om Tantra, sex, Sexsibility, närhet
Om Starspray och workshops kurser om Tantra Sexsibility Tantrasex intimitet närhet relationer parkurser


 
  Välkommen till onlinekursen
 
 

Så här fungerar Zoom
Här är en guide för hur du kommer igång med Zoom och lite tips för hur du kan få det att fungera bättre.
Både för att andra ska kunna se och höra dig bra, men också för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt. Förutom att du givetvis behöver en dator och internetuppkoppling behöver du också en intern eller extern kamera (webbkamera) och ett headset.


Enkelt att komma igång


1. Ladda ner och installera
Zoom är gratis att använda. Det går visserligen att köra Zoom via webbläsare men jag rekommenderar starkt att du laddar ner och installerar det som ett program på din dator. Här kan du ladda ner ”Zoom Client for Meetings”:
https://zoom.us/download#client_4meeting

2. Klicka på länken
När det sedan är dags för kursen att börja så klickar du på den länk du fick i dig betalningsbekräftelse eller via e-post. Du kommer då till en webbsida där du klickar på ”Join” (ansluta dig) och sedan välja ”Öppna Zoom Meetings” i dialogrutan som dyker upp. Välj ”Join with Video” och vänta tills du blir ”insläppt”.

3. Sätt på mikrofonen
När vi startar är formodligen din mikrofon avstängd. När du vill säga något klickar du på symbolen längst ner i vänstra hörnet för att sätta på mikrofonen (unmute). Klicka på samma symbol igen om du vill stänga av mikrofonen (mute).

Svårare än så är det inte.


Testa att det fungerar


Kom gärna straxt innan kursen börjar så du kan testa att ljud (mikrofon och högtalare) och webbkameran fungerar. Det gör du genom att längst ner till vänster i Zoom klicka bredvid symbolen för mikrofon och kameran och se till att du valt rätt ljud och kamera och därefter välja ”Test Speaker & Microphone” respektive ”Video Settings”. Om du inte ser någon symbol kan du behöva föra muspekaren till den nedre kanten av skärmen för att symbolerna ska visas.

Eller så kan du i lugn och ro gå in på en testsida par dagar innan kursen börjar för att kolla att allt fungerar: https://arcada.zoom.us/test

Här finns också en enkel guide från moderskeppet.se hur du kontrollerar dina ljudinställningar och dina videoinställningar.


Tips på hur du får Zoom att fungera bättre


Kameran
De flesta bärbara datorer har inbyggd kamera, men om du tror att du kommer att vara på många Zoom-möten (eller t.ex. Skype) kanske du vill ha en bättre kamera med bl.a. hd-kvalitet (1080p). Eller så har du en äldre bärbar eller stationär dator som inte har någon kamera alls och behöver köpa en. Själv har jag Logitech C920 som jag tycker fungerar mycket bra. Det blir stor skillnad på den jämfört med den inbyggda som jag har i min dator. Få tips på bra kamera som passar just dig på Konsumentguidens Webbkamera - bäst i test 2020

Headset
Med ett headset blir ljudet bättre därför att annars kan ljudet från högtalaren går in i mikrofonen och skapa rundgång. Du kan använda samma headset som du har till mobilen. Om ni delar på en dator kan ni sitta bredvid varandra och dela på ett headset där ni har en öronsnäcka var. Eller ha en sladd med två uttag så ni kan ha varsin. Men själv föredrar jag att bara ha ljudet i ena örat (speciellt om jag samtidigt pratar) för jag tycker att det blir som en ”bubbla” om jag hör ljudet i båda öronen.

Bakgrundsljud
Försök att inte ha några störande ljud i bakgrunden. Men ibland finns det bakgrundsljud som vi inte kan styra över, till exempel något som händer utanför vårt fönster och då är det bra om du stänger av mikrofonen när du inte pratar. Det gör du genom att klicka på symbolen längst ner i vänstra hörnet för att stänga av (mute) och sätta på (unmute) mikrofonen eller använd dig av kommandot Alt+A för PC eller Command(⌘)+Shift+A för Mac.

Ljuset
Se till att du har tillräckligt med ljus. Det finns speciella lampor att köpa för att få bra ljus t.ex. LED-ringlampa, men oftast räcker det bra med att tända upp i rummet, tända taklampan eller sitta vid ett fönster. Sitt dock inte med ett fönster bakom dig. Du kommer då bara bli en mörk siluett med ett ljust fönster bakom dig. Vill ni ha lite mysigare belysning kan ni ju bara släcka de ljusa lamporna under tiden som ni gör övningarna.

Rummet
Jag antar att ni kommer vara hemma hos någon av er eller i ert gemensamma hem. Gör det gärna mysigt och trivsamt. Till exempel med fina kuddar, en skål med frukt och tända ljus eller vad det nu kan vara som just ni tycker är mysigt.

Försök att välja en så ostörd plats som möjligt och se till att ingen kommer att störa er. Som jag nämnt tidigare är det viktigt både för er skull, men också för att de andra deltagarna ska kunna känna sig trygga med att ingen annan är de som deltar i kursen kan se och höra dem.

Ni kan antingen ordna en plats där ni har dator på samma plats som där ni gör övningarna (t.ex. i sängen eller på en madrass på golvet). När ni gör övningarna kan ni välja om ni vill synas på bild (för att till exempel få feedback från mig) eller om ni vill vara mer privata genom att inte ha kameran riktad mot er när ni gör övningarna. Eller helt enkelt stänga av kameran och mikrofonen genom att klicka på de två symbolerna längst ner till vänster (men fortfarande ha ljudet på för att höra min röst).

Eller så kan ni ha två platser. En där ni gör övningarna och en där ni har datorn. Så att ni på så sätt kan sitta bekvämt på stolar med datorn på ett bord. Men det är bra om ni i så fall har dessa två platser i samma rum så att ni kan höra min röst från datorn. Då kan jag guida er och ni hör när det är dags att komma tillbaka till Zoom.

Ha det bekvämt
Under kursen kommer vi att göra övningar där det är viktigt att kunna sitta avslappnat och gärna bakåtlutad. Så det är bra om ni kan vara förberedda på det. Det kommer att bli en del sittande under kursen så se till att du kan sitta bekvämt och kan variera sittställning. Det går också bra att stå eller ligga ner. Ha gärna bekväma kläder som är lätta att röra sig i. Det kan vara bra att ha något att dricka och t.ex. lite frukt nära tillhands. Vi kommer att ha gemensamma pauser, men du kan också närsomhelst ta en paus, gå på toa, dricka, äta eller sträcka på dig. Kursen är till för dig och det är dina behov som är i första rummet.


Funktioner under kursen


På första kvällen så kommer vi bland annat gå igenom olika funktioner och hur vi kan interagera med varandra. Nedan kan du läsa om de väsentligaste funktionerna för att förbereda dig bättre inför kursen.

Avbryta eller räcka upp handen
Om du under kursen inte hör eller förstår vad jag säger så får du gärna avbryta. Vill du däremot vänta tills jag eller någon annan har pratat klart kan du istället räcka upp handen. Det vill säga helt enkelt hålla upp din hand eller vifta lite med den om du vill säga eller fråga något. Eller så kan du använda ”räcka upp handen funktion” som finns i Zoom (Raise hand). Då kommer en handsymbol visas bredvid ditt namn. Du hittar den genom att klicka på "Participants" längst ned och då öppnas en ny meny där du längst ned i den kan välja "Raise hand". Du kan även använda kortkommandot Alt + Y för att höja eller sänka handen.

Ställa en fråga
För att ställa en fråga kan du antingen räcka upp handen eller skriva frågan i chatten (se nedan) eller bara skriva ett frågetecken i chatten så vet jag att du har en fråga. Dela med dig Vill du dela med dig av något så kan du skriva ett utropstecken i chatten eller räcka upp handen.

Chatten
Du kommer åt chatten genom att klicka på ”Chat” längst ner. Förutom det jag nämner ovan så kan chatten användas på andra sätt. Till exempel kan du dela med dig av en länk eller ett boktips som du nämner under en delning. På så sätt behöver vi inte ta tid till att göra anteckningar om det under kursens gång. Utan vi kan istället sammanställa olika tips så att de som vill kan kolla upp dessa efter kursens slut.


Visninglägen


Det finns olika visningslägen i Zoom där du kan välja hur du ser min och de andra deltagarnas skärmar. Men se först till att du har själva programmet Zoom i helskärmsläge.

Galleri
Alla skärmar är lika stora. Det här nog den som är bäst att använda då vi har diskussioner.

Speaker view
Den som pratar en har stor bild och de andras skärmar visas som småbilder. Passar bättre då vi går igenom teorin eller har sharing. Se till att du har din mikrofon avstängd då du inte pratar.

Pin
Om du vill ha fokus på en skärm (oberoende vem som pratar) kan du välja en skärm och klicka på de tre punkterna i övre högra hörnet och välja ”Pin Video”. Och på samma sätt gör du då du vill gå tillbaka till något annat visningsläge.

Dela min skärm
Jag kommer ibland dela min skärm. Då kommer du att se samma sak som jag ser på min dator. Det här visningsläget använder jag för att gå igenom teorin. Jag kan på så sätt till exempel använda program på min dator för att göra presentationer, visa bilder, skriva text eller till och med rita som på en whiteboard.

Om du har frågor kring Zoom så kan vi reda ut dessa när vi startar kursen eller så kan du kontakta mig innan (se kontaktuppgifter längst ner).

Varmt välkommen!

Lorenzo
 

 

Zoom

 

 

 

 

 

 

 

 

E-post: lorenzo@starspray.com •  Hemsida: www.starspray.com
Mobil: +46722811178 • Skype: +46855916021